«Уладар» – УП «Борисовский комбинат хлебопродуктов»

Акцыі

Папулярныя гатункі і віды мукі

Падсмажыць бліны, прыгатаваць падліўку або спячы дыетычны хлеб – у падрыхтоўцы розных страў неабходны свой гатунак мукі. Калі ўзяць не тую разнавіднасць прадукта, то можна атрымаць іншы вынік. Як не заблытацца ў папулярных гатунках і відах мукі, каб прыгатаваць незвычайна смачную страву?

Падсмажыць бліны, прыгатаваць падліўку або спячы дыетычны хлеб – у падрыхтоўцы розных страў неабходны свой гатунак мукі. Калі ўзяць не тую разнавіднасць прадукта, то можна атрымаць іншы вынік. Як не заблытацца ў папулярных гатунках і відах мукі, каб прыгатаваць незвычайна смачную страву?

Віды мукі

Выгляд мукі залежыць ад сельскагаспадарчай культуры, з якой яе атрымліваюць. Часцей за ўсё гэта трава: пшаніца, жыта, грэчка, авёс, кукуруза, ячмень. У рэцэптах сустракаецца мука з бабовых культур: соевая або гарохавая. Яе выкарыстоўваюць радзей, напрыклад – у прыгатаванні нацыянальных страў

Асноўную долю мукі вырабляюць з пшаніцы. Яна ідэальна падыходзіць для выпечкі хлебабулачных вырабаў. Крухмал і часцінкі клейкавіны надаюць цесту патрэбную глейкасць, таму з яго таксама добра рыхтаваць бліны, аладкі, пяльмені, макароны. Натуральная мука з пшаніцы выдатна спалучаецца з рознымі прадуктамі – за гэта яе і любяць кулінары

Жытняя мука – другая па папулярнасці пасля пшанічнай. Яна больш цёмная і змяшчае менш клейкавіны, якая дапамагае тэсту быць эластычным. Хлебабулачныя вырабы доўга захоўваюць свежасць, але дрэнна трымаюць аб’ём. Каб гэтага пазбегнуць, дадаюць пшанічную муку

Гатункі мукі

Гатунак – гэта колькасць мукі з 100 кілаграмаў збожжа. Калі працэнт выхаду высокі, то гатунак нізкі, і наадварот. Пры гэтым гатунак не звязаны з якасцю. Ён адлюстроўвае ступень памолу і дапамагае вызначыць прыдатную разнавіднасць мукі для канкрэтнай стравы. З пшаніцы атрымліваецца некалькі гатункаў мукі:

Крупчатка

Збожжа старанна чысцяць, часціцы пасля памолу выходзяць буйныя, светлыя. Гатунак падыходзіць для вырабаў з дражджавога цеста. Крупчатка ўзмоцнена брыняе дзякуючы вялікаму працэнту клейкавіны ў складзе. Мінус – здоба хутка чарсцвее

Мука вышэйшага гатунку

Белая тонкага памолу з асяродкаў зерняў, багатая крухмалам. Добрая для бісквітаў. Няздобную выпечку лепш гатаваць з іншага гатунку, каб яна менш крышылася

Мука 1-га гатунку

Белая, часам з жоўтым адценнем. У ёй больш карысных рэчываў, чым у вышэйшым гатунку. За кошт клейкавіны цеста добра захоўвае пышнасць і аб’ём і вырабы доўга застаюцца свежымі. Мука 1-га гатунку ідэальная для няздобнай выпечкі і паніроўкі

Мука 2-га гатунку

Больш цёмная, чым папярэдні гатунак. Выпечка атрымліваецца не самай пышнай, таму такую пакуту раяць выкарыстоўваць для падрыхтоўкі печыва, пернікаў, пяльменяў, блінцоў. Можна дадаць жытнюю муку і спячы нізкакаларыйны хлеб

Абіўная мука

Карычневатая з буйнымі часціцамі. Збожжа перамолваюць цалкам, таму вітамінаў і мінеральных рэчываў на выхадзе застаецца шмат. З гэтага гатунку выпякаюць хлеб ці дадаюць муку 1-га гатунку і рыхтуюць бліны і несалодкія пірагі

Самы карысны гатунак пшанічнай мукі -абіўная. Калі вы клапоціцеся пра здароўе, бярыце для выпечкі менавіта цельнозерновые муку або разбаўляйце муку тонкага памолу вотруб’ем

Жытняя мука таксама дзеліцца на некалькі гатункаў:

Сеяная мука

Светлая, амаль белая, дробнага памолу. Яе атрымліваюць з асяродку збожжа. Плюсы гэтага гатунку – выпечка добра паднімаецца і змяшчае мала калорый. Мінус – з вотруб’ем сыходзіць большая частка карысных рэчываў

Абдзірная мука

Шаравата-крэмавая. Складаецца ў асноўным са збожжавых абалонак. З обдирной мукі пякуць класічны хлеб, рыхтуюць закваску

Абіўная мука

Цямней астатніх гатункаў. Лічыцца найболей карыснай: з-за грубіянскага памолу ўтрымоўвае шмат вотруб’я. З яе рыхтуюць хлеб, макароны, дыетычныя прадукты

Калі рэцэпт рэкамендуе выкарыстоўваць пэўны від або гатунак мукі, паспрабуйце прымяніць менавіта яго. Тады ў вас атрымаецца не проста ядомая, але і па-сапраўднаму смачная страва