«Уладар» – УП «Борисовский комбинат хлебопродуктов»

Акцыі

Як абраць рыс?

Гэтая культура распаўсюджана па ўсім свеце і дзівіць разнастайнасцю гатункаў. Паэлья, рызота, плоў, сушы, пудынгі, кашы – існуе мноства рэцэптаў, дзе выкарыстоўваюць рысавыя збожжа. Ва ўсходніх народаў яны з’яўляюцца самастойнай стравай, а не гарнірам. Як не заблытацца пры выбары круп? Разбіраемся ў артыкуле

Гэтая культура распаўсюджана па ўсім свеце і дзівіць разнастайнасцю гатункаў. Паэлья, рызота, плоў, сушы, пудынгі, кашы – існуе мноства рэцэптаў, дзе выкарыстоўваюць рысавыя збожжа. Ва ўсходніх народаў яны з’яўляюцца самастойнай стравай, а не гарнірам. Як не заблытацца пры выбары круп? Разбіраемся ў артыкуле

Якія існуюць гатункі рысу?

Па ўсім свеце вырошчваюць каля 10 000 падвідаў раслін, якія адрозніваюцца па форме і даўжыні збожжа. Іх апрацоўваюць рознымі спосабамі: прапарваюць, шліфуюць, паліруюць, дробняць. Таму вытворцы даюць мудрагелістыя назвы новым катэгорыям. Раскажам аб папулярных варыянтах, якія можна знайсці на паліцах крам. Па спосабе апрацоўкі крупы бываюць:

Шліфаваная

Ядры чысцяць ад насенных абалонак. Яны становяцца белымі, рыхтуюцца ўсяго 10-15 хвілін. Кашу ўключаюць нават у рацыён алергікаў, бо яна “губляе” раслінны бялок

Прапараная

Захоўвае да 80% пажыўных рэчываў, таму што апрацоўваецца да шліфавання. Варыцца 20-25 хвілін

Нешліфаваная

Збожжавая культура, з якой здымаюць верхняе шалупінне, багатая вітамінамі і мінераламі. Мае карычневы, чырвоны ці чорны колер. Многія адзначаюць яе незвычайны смак і насычаны пах

Апошні варыянт карысней іншых разнавіднасцяў, але захоўваецца менш з-за хуткапсавальнай абалонкі. Да таго ж ён каштуе даражэй на 5 рублёў за паўкіло. Кожны від па Дасце бывае першага, другога ці трэцяга гатунку з-за адхіленняў колеру, наяўнасці прымешак

Па форме рыс падзяляюць на доўга-, сярэдне-і круглазерны. Акрамя даўжыні збожжа ён адрозніваецца ўласцівасцямі пры варэнні. Доўгія віды застаюцца рассыпістым або трохі склейваюцца, а круглыя – становяцца глейкімі

Дзе расце культура?

Радзімай расліны лічыцца Азія, але расце яно амаль ва ўсіх кутках зямнога шара. Асабліва шмат рысавых палёў у В’етнаме, Кітаі, Індыі, Інданезіі

Папулярныя «Жасмін» і «Басмаці» растуць у Тайландзе і Індыі адпаведна. Абодва маюць незвычайныя водары язміну і арэхаў, добра паглынаюць ваду, крыху зліпаюцца пры варэнні, але захоўваюць форму. Могуць выступаць як самастойная страва, гарнір да мяса ці рыбы. «Жасмін» выкарыстоўваюць для азіяцкіх рэцэптаў: кары, том-яма, дэсертаў на какосавым малацэ

Белыя падвіды з Італіі і Іспаніі называюць «Арбарыё» і «Валенсія». Іх ужываюць для падрыхтоўкі традыцыйных рызота і паэльі

Самымі незвычайнымі з’яўляюцца чорныя, а таксама чырвоныя пароды. Пры іх апрацоўцы здымаюць толькі верхнюю абалонку. “Дэвізіру” з Сярэдняй Азіі часта падрабляюць, змяняючы колер фарбавальнікамі. Але сапраўдная збожжавая культура не пакіне слядоў на руках, калі яе пацерці

Чорнай дзікай пародай называюць зусім іншае расліна – цыканню водную, якая расце ў Паўночнай Амерыцы. Трава багатая бялком, цяжка вырошчваецца, ад чаго мае высокі кошт

У адрозненне ад тропікаў, у краінах СНД не трэба інтэнсіўна апрацоўваць рысавыя палі пестыцыдамі. Айчынныя разнавіднасці свежых прывазных, хоць і менш разнастайныя

Як вызначыць якасць травы?

Выбіраючы крупы для рэцэпту, не купляйце заляжалы выраб.
Каб знайсці лепшы варыянт, улічвайце некалькі характарыстык:

Знешні выгляд

Выбірайце траву ў празрыстым пакаванні, так можна ацаніць яго аднастайнасць і чысціню. Яркія белыя ўкрапванні ў асноўнай масе гавораць аб няправільным захоўванні. Нават рэкламны надпіс “адборны” не гарантуе якасць

Тэрмін прыдатнасці

Свежая трава захоўвае больш пажыўных рэчываў. Выбірайце крупы з нядаўняй датай выраба

Адсутнасць заменнікаў

Гранулы з глянцавым адценнем – прыкмета нізкай якасці. Такія вырабы багатыя лішнімі прымешкамі. У пачку могуць прысутнічаць шалупіны і аскепкі збожжавых абалонак

Пасля пакупкі знайдзіце для круп герметычны пластыкавы, шкляны або керамічны посуд і засцерагайце ад шкоднікаў. Захоўваць яе лепш пры тэмпературы 5-15 ℃. Гатовую страву трымайце ў халадзільніку да 5 дзён. Прытрымліваючыся рэкамендацый, збожжа можна захоўваць да 18 месяцаў, але калі гэта нешліфаваны выгляд, то тэрмін прыдатнасці не перавышае год

Рыс – крыніца складаных вугляводаў і мікраэлементаў па-за залежнасцю ад разнавіднасці. У ім змяшчаюцца вітаміны В1, В2, В5, В6, В9, Е, а таксама калій, кальцый, магній, жалеза, фосфар, натрый. Калі фінансавае пытанне не бянтэжыць, папесціце сябе заморскімі варыянтамі, але зважайце на тэрмін прыдатнасці. Памятайце, што класічны шліфаваны белы рыс таксама карысны і смачны