Свята Святой Люсіі традыцыйна спраўляюць католікі перад Калядамі ў большасці краін Еўропы. Асаблівую пашану да святой выказваюць у Швецыі: кожны год, 13 снежня ва ўсіх кутках краіны праводзяць карнавальнае шоу і шэсце. Лічыцца, што шведскія шафранавыя булачкі сталі нацыянальным сімвалам гэтага свята, бо атрымліваюцца жоўтымі: сімвалізуюць сонечнае святло Люсіі. Жадаеце прыгатаваць традыцыйны шведскі дэсерт? Мы падабралі для вас смачны рэцэпт, які парадуе вытанчанага гурмана
Свята Святой Люсіі традыцыйна спраўляюць католікі перад Калядамі ў большасці краін Еўропы. Асаблівую пашану да святой выказваюць у Швецыі: кожны год, 13 снежня ва ўсіх кутках краіны праводзяць карнавальнае шоу і шэсце. Лічыцца, што шведскія шафранавыя булачкі сталі нацыянальным сімвалам гэтага свята, бо атрымліваюцца жоўтымі: сімвалізуюць сонечнае святло Люсіі. Жадаеце прыгатаваць традыцыйны шведскі дэсерт? Мы падабралі для вас смачны рэцэпт, які парадуе вытанчанага гурмана
Для пачатку вазьміце шафран і змяшайце яго ў невялікай ёмістасці з каньяком і цукрам. Шчыльна зачыніце сумесь вечкам і пакіньце на ноч. Разынкі заліце вадой і пастаўце ў холад таксама на ноч, а на раніцу адцісніце і прасушыце сухафрукты
2
Сухія дрожджы замочыце ў невялікай колькасці цёплага малака. Калі вадкасць пачне пеніцца, уліце пакінутае цёплае малако, дадайце шафран і старанна змяшайце. Усыпце цукар, соль, разбіце яйка – змяшайце на невялікай хуткасці ўсе інгрэдыенты з дапамогай міксера. Цяпер прасейце муку і нарэжце на дробныя кубікі сметанковы алей. Пачынайце дадаваць алей разам з мукой і нарыхтоўкай з шафрана ў вадкасць, добра вымешваючы цеста. Яно павінна атрымацца тугім, але мяккім
3
Цяпер накрыйце цеста льняным ручніком і пакіньце на некалькі гадзін у цёплым месцы, каб яно павялічылася ў аб’ёме
4
Для падрыхтоўкі саміх лусебуляраў па традыцыйным шведскім рэцэпце неабходна падзяліць агульную масу цеста на адрэзкі па 65-70 грам, якія трэба выцягнуць у доўгія жгуцікі. Зараз згарніце жгутик у спіраль з абодвух канцоў і ў цэнтр кожнай спіралі пакладзяце разыначкі. Атрыманыя булачкі перакладзеце на пергаментную паперу і накрыйце зверху плёнкай, каб яны не абсохлі. Пакіньце на паўгадзіны. Вышмаруйце вырабы зверху ўзбітым яйкам з соллю і стаўце ў духоўку, папярэдне разагрэтую да тэмпературы 225 градусаў. Выпякайце булачкі на працягу 10 хвілін
5
Для глазуры змяшайце малако і алей, дадайце цукар і падагрэйце сумесь у сатэйніку, пакуль цукар цалкам не растане. Шведскі нацыянальны рэцэпт настойвае на тым, каб палівай паліваць гарачыя булачкі. Вы можаце рабіць на свой густ
Советы по приготовлению
1
Калі цеста атрымалася жестковатым, то проста развядзіце яго цёплым малаком
2
Калі вы замешваеце цеста самі, без выкарыстання агрэгатара, то акуратна ўводзіце муку, лепш порцыямі, каб не было камякоў і калянасці
Салодкі, сытны калядны дэсерт да чаю гатовы! Накрывайце стол, запрашайце блізкіх на гарбату. Прыемнага апетыту! З клопатам пра Вас, УП “Барысаўскі камбінат хлебапрадуктаў”